Statuut student-ondernemer

Wat is het statuut nu eigenlijk?

Het statuut van student-ondernemer is een speciaal statuut dat beschikbaar is op de Arteveldehogeschool. Het geeft je extra flexibiliteit om ondernemen en studeren te combineren.

WAT ZIJN DE Voordelen van het statuut?

 • Je geniet van de aangevraagde faciliteiten binnen Arteveldehogeschool om je studies gemakkelijker te combineren met je onderneming zoals later aansluiten in de lessen of examens maken op inhaalmomenten.

 • Je bent één van onze ambassadeurs binnen Arteveldehogeschool.

 • Je ontvangt maandelijks de Idea Factory nieuwsbrief met interessante weetjes en toffe events.

 • Je komt in onze ondernemerscommunity terecht en plaatsen je in de spotlight via onze sociale mediakanalen.

 • Je kan gebruik maken van onze co-workingspace op Campus Stropkaai, B.03.03.

 • Je krijgt de mogelijkheid om een coachingstraject op te starten binnen Idea Factory.

 • Je krijgt de mogelijkheid om een bachelorproef te schrijven over je eigen onderneming of stage te doen in eigen bedrijf (de mogelijkheden zijn afhankelijk per opleiding).

 • Je wordt toegevoegd aan het Idea Factory Slack kanaal, een communicatieplatform om gemakkelijk met elkaar te communiceren.

 • Je wordt lid van Gentrepreneur, de overkoepelende organisatie voor ondernemende jongeren in Gent.

Kom ik in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer?

Studenten die al een ondernemingsnummer hebben, aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds of bij een ziekenfonds ingeschreven zijn als zelfstandige, kunnen het statuut student-ondernemer aanvragen. Ook studenten-ondernemers die aangesloten zijn bij de studentencoöperatie Gentrepreneur Company komen in aanmerking.

Studenten die nog geen onderneming opgestart hebben, maar de intentie hebben om binnen de periode van 12 maanden te doen, komen eveneens in aanmerking voor het statuut van student-ondernemer. Neem hiervoor contact op met Idea Factory om je opstart en de aanvraag voor een bijzonder statuut samen voor te bereiden.

Om het statuut te kunnen krijgen moeten er een aantal voorwaarden voldaan zijn. Deze voorwaarden toetsen af of het wel degelijk om een concreet ondernemersplan gaat. Indien het statuut toegekend wordt geniet de student van een aantal voordelen, maar zijn er ook enkele verplichtingen die noodzakelijk zijn om de student goed te kunnen begeleiden.

Hoe kan ik het statuut aanvragen?

Via deze link vraag je het statuut van student-ondernemer aan. Dit kan gedurende het volledige academiejaar aangevraagd worden, faciliteiten worden enkel goedgekeurd voor 15 november (SEM1) of 15 april (SEM2).

 1. Je vult de aanvraag in en laat ons weten van welke faciliteiten je wil genieten (later aansluiten in een les, mogelijkheid tot inhaalexamens, …). Indien je een ondernemingsnummer hebt, hoef je geen Business Model Canvas te uploaden. Indien je nog geen ondernemingsnummer hebt, upload je een Business Model Canvas en kom je eerst langs op coaching bij Idea Factory.

 2. Het statuut wordt goedgekeurd of afgekeurd door de commissie ‘studie en ondernemen’. Je ontvangt hiervan een mailtje ter bevestiging.

 3. De diversiteitscoach van de opleiding volgt je dossier verder op. Op basis van je noden en de opleidingsvereisten adviseert hij faciliteiten aan de opleidingsdirecteur.

 4. Via het digitale registratiesysteem word je op de hoogte gebracht van de beslissing. Je faciliteiten worden vastgelegd in een faciliteitencontract. Als student dien je het contract in het digitale registratiesysteem digitaal te ondertekenen. Je krijgt hier via e-mail bericht van. Je kan nadien het ondertekende contract in het digitale registratiesysteem downloaden

 5. Wij nemen steeds contact met je op met wat meer uitleg te geven over alle mogelijkheden binnen de Arteveldehogeschool.

Een bijzonder statuut is doorgaans geldig voor één academiejaar. Je moet dus elk jaar je aanvraag vernieuwen. Bij vragen of onduidelijkheden, mag je steeds mailen naar ideafactory@arteveldehs.be.

Wat is het verschil met het fiscaal statuut van student-zelfstandige?

Het fiscaal statuut student-zelfstandige is een sociaal juridisch statuut dat je recht geeft op verminderde sociale bijdrages bij je ondernemingsloket. Het is wettelijk statuut dat ervoor zorgt dat je voordelig kan ondernemen als student.

Om het statuut student-zelfstandige te verkrijgen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Je bent minstens 18 jaar en minder dan 25 jaar.

 • Je bent ingeschreven aan een erkende onderwijsinstelling voor minstens 27 studiepunten.

 • Je volgt regelmatig de lessen.

Wil je meer informatie hierover? Surf dan naar de website van het ondernemersloket Xerius of ga naar de FAQ van Gentrepreneur.